Motor revisie, het hoe en waarom?

Motor revisie is het opknappen van een motor, en wordt met name uitgevoerd bij oudere en oldtimermotoren.  Het reviseren van een motor is na een levensduur van ongeveer 20 jaar noodzakelijk voor de levensduur en betrouwbaarheid van je motor.

 

 

 

Veel motoren zijn gedurende hun leven mishandelt en zit daardoor vol geslipt met lak van verbrande olie. Dit is bruine aanslag die in elke motor te vinden is en is zeer moeilijk te verwijderen. Het verwijderen van deze aanslag is bijna alleen te doen met een speciaal daarvoor ontwikkeld chemisch reinigingsmiddel.

Noodzaak van het reinigen
Het reviseren van een motor is noodzakelijk voor twee redenen. Allereerst voorkom je hiermee dat de vastgeslipte olie los komt en schade aanricht in je blok. In je motorblok richt dit namelijk geen schade aan maar als dit ook in andere leidingen komt te zitten kan je stil komen staan en dat wil je uiteraard voorkomen.  Daarnaast kun je tijdens het reviseren het blok controleren op scheuren en andere gebreken zodat deze opgelost kunnen worden.

De nut van het reviseren
Een goed gereviseerd blok heeft bijna dezelfde levensduur als een nieuw blok. Het is daarom ook een goede investering voor je motor en kan daardoor weer jaren mee. Een gereviseerde motor zorgt voor een laag olieverbruik, laag  benzine gebruik, betere warmte afgifte en een soepelere gang van je motor.

Tips bij het reviseren

  • Check voor roest in je leidingen. Als de motor op water heeft gelopen kunnen de metalen leidingen aan de binnenkant verroest zijn en schade aan je motor opleveren.
  • Check de oliekanalen in de krukas om te voorkomen dat je schade oploopt aan de drijfstanglagers.
  • Meet je elektrische systeem goed na
  • Gebruik je werkplaatshandboek
  • De oliepomp is een goede parameter voor de grootte van het karwei dat je te wachten staat. Is deze erg vervuild dan is de rest van je blok dat ook.

Begin daarnaast niet met het reviseren van je motorblok in een opwelling want het is karwei dat veel geld en tijd zal gaan kosten maar wat alle moeite zeker waard is. Er is geen beter gevoel als op je zelf gereviseerde motor op vakantie te gaan of een mooie zondagrit te maken.