Wegmotoren

De categorie wegmotoren is zeer divers. Zo vallen onder andere Bromfietsen, Scoorters, Cruisers, Customs en Choppers onder de noemer wegmotoren. In dit artikel behandelen we misschien wel de meest opzienbarende motorfiets: de Chopper.

De oorsprong van de Chopper vinden we net na de Tweede Wereldoorlog, waar de groei van motorclubs sterk toenam. Doordat de leden weinig te besteden hadden kochten ze de uitgediende tweewielers van de Amerikaanse soldaten op. Alles wat overbodig was werd van de motor afgehaald (choppen betekent hakken in het Engels), en zo was de hedendaagse Chopper geboren. In de loop der jaren is de Chopper flink geëvalueerd, eigenlijk is er een onderverdeling te maken tussen de Bobber en de Easy Rider.

De Easy Rider is de stoere versie onder de Choppers en vooral bekend geworden door de gelijknamige film ‘Easy Rider’. Het kenmerk is de lange en overdreven naar voren uitstaande voorvork. In feite kan elke motor verbouwt kunnen worden tot een Easy Rider, mits de stijl maar eenvoudig en zonder teveel overbodige tierelantijnen blijft. Het gevaar bij Easy Rider’s zijn vooral de bochten bij lage snelheden. Doordat de bouw van de motor een grote naloop heeft, is de kans op een valpartij bij bochten met lage snelheiden een stuk groter dan bij een normale motor.

De Bobber is meer een motorfiets die voor races werd gebruikt, pas de laatste jaren zijn er versies uitgebracht die ook geschikt zijn voor op de openbare wegen. Deze tak van de motorfiets is vooral geliefd bij de echte liefhebbers van oude maar snelle motoren. Alles is bij de Bobber dan ook gericht op snelheid, en overbodige onderdelen weglaten is dan ook essentieel. De klassieke looks zijn het grote pluspunt aan deze klassieker, waar het comfort juist het grootste minpunt is.